Links


Wereldbank

Op de website van de Wereldbank is een pagina ingericht voor onderwijsdoeleinden. Je vindt er datasets, informatie per land en allerlei links naar interessant onderwijsmateriaal. Ideaal wanneer je als docent een les moet voorbereiden. Handig wanneer je als student een paper schrijft en achtergrondinformatie over een land nodig hebt. Doen dus!

 

Weetjes en praktische voorbeelden

Voor leuke, praktische toepassingen kun je de website ‘statsblogs‘  bezoeken. Weliswaar in het Engels, bevat deze website heel veel voorbeelden om in de les te gebruiken, en praktische toepassingen die je doen beseffen hoe vaak statistiek in het dagelijkse leven wordt gebruikt.

 

Online statistiek volgen

Er zijn vele website waar je online statistiek lessen kunt volgen. De online colleges worden als courseware getoond, prachtige stukjes werk via Youtube. Je kunt echter ook online e-books raadplegen, of interactieve uitleg volgen. Ik noem drie voorbeelden (wel in het Engels):

  1. De online statistiek informatie van CAST oftewel Computer Assistent Statistics Teaching, is een website van de University of Auckland (NZ) die geheel gratis wordt aangeboden. Ze bevat een complete inleiding in de statistiek, vele interactieve voorbeelden en heldere uitleg. 
  2. Een ander Engelstalig Internetboek is het Onlinestatbook uit de Verenigde Staten, met zowel uni-, bi- als multivariabel statistiek, korte toetsen om je ingangskennis te testen en leuke voorbeelden.
  3. Een groot aantal interactieve voorbeelden is samengebracht door de Katholieke Universiteit Leuven; door middel van Java Applets worden de voorbeelden eenvoudig uitgelegd. Je vindt er basics, testen, regressie- en variantieanalyse.

Statistiek met Gapminder

Hans Rosling is een bevlogen wetenschapper, die op ludieke wijze statistische gegevens gebruikt. Zijn presentaties en clips zijn erg leuk om te bekijken, bovendien zeer leerzaam.

Docenten hebben gratis toegang tot de vele voorbeelden op zijn website gapminder.

 

Kennisnet

Op Kennisnet kun je als student terecht voor informatie over een breed scala aan onderwerpen, waaronder onderzoek. Kijk maar op www.onderzoek.kennisnet.nl,

 

Statistiek

De statistische pagina’s van Wijnne consult bieden snel antwoord op vele vragen die een onderzoeker heeft. Door middel van een uitgebreide index kun je zoeken naar statistische informatie aan de basis, maar het is ook mogelijk om uitleg over statistische toetsen op te zoeken.

www.onlinestatsbook.com Een e-book dat je gratis kunt raadplegen om antwoorden op eenvoudige maar ook moeilijke statistische vragen te krijgen.

VESTAC Een website van de universiteit Leuven waar Java Applets worden gebruikt om statistische basistechnieken uit te leggen.

www.drstat.net Een online statistiek cursus. De eerste les is gratis.

 

Marktonderzoek

www.allesovermarktonderzoek.nl Op deze website vindt je veel informatie over online onderzoek doen, een steeds vaker gebruikte methode bij marktonderzoek.

 

Onderzoekscompetenties

Een pdf-bestand van de Hogeschool Windesheim (2011) voor het opstellen van onderzoekscompetenties.

 

APA richtlijnen

Er zijn vele websites waar je richtlijnen kunt vinden over het gebruik van APA. De Universiteit Tilburg publiceerde een handleiding. Verder kun je via citationmachine online je eigen referenties aanmaken, zowel in APA als in MLA.

 

Online enquête

Er zijn verschillende tools voor het maken van online enquêtes:

Deel dit:

FacebookTwitterGoogleLinkedIn